beats by dre cheap

'BiH je ranije trebalo naučiti da pliva sama'

Jedno od razmišljanja kakva se čuju ovih dana, dok se očekuje ime novog visokog, a moguće i specijalnog predstavnika EU u BiH, jest da je ovo možda trenutak da se prekine začarani krug u kojem domaći političari ne preuzimaju odgovornost zato što je tu visoki predstavnik, koji, opet, svojom misijom ograničava nezavisnost domaćih političkih snaga i države.

Zemlju poznatu pod imenom Bosna i Hercegovina je trebalo mnogo ranije naučiti da sama pliva, uvjeren je Gerald Knaus, direktor Evropske stabilizacijske inicijative i prvi čovjek analitičke skupine iz Berlina koja već godinama pažnju javnosti privlači jasnoćom poruka i analiza.

Za Knausa nikada nije prerano da se bosanskohercegovački političari prepuste sami sebi i vlastitoj odgovornosti, prenosi dopisnik Glasa Amerike iz Bruxellesa.

Samo tako se može prekinuti krug u kojem jedni druge optužuju, bez stvarnog progresa i perspektive, kaže on i objašnjava:

"Pravi trenutak da se prekine ovaj začarani krug nedostatka odgovornosti i pouzdanosti bio je godinama prije. Da je kojim slučajem prije tri godine BiH ostala bez visokog predstavnika, danas bi stigla dalje nego gdje sada jeste. Problem je ovaj…. nisu visoki predstavnici ništa krivi, oni nisu ni uradili mnogo… Ako ste realni, onda ste mogli vidjeti… visoki predstavnici su bili tu, njih su napadali, optuživali, dok je većina bosanskohercegovačkih problema danas rezultanta činjenice da domaće političke snage nisu donosile prave odluke. Međutim, istina je i to da sve dok je tamo visoki predstavnik ostatak svijeta se ne uključuje ozbiljno u zbivanja u BiH. Jako mi je teško da shvatim da u Bruxellesu stalno misle kako da pomognemo Srbiji da se približi EU, što jeste dobro, ali se ne pitaju slično za BiH. U BiH nema radikala, kao u Srbiji, koji su bili antievropski. BiH treba… i ona zaslužuje više podrške, kao što treba i više odgovornosti za domaće političare."

Retorika kakva se čuje u BiH je izmještena iz realnosti , upozorava Knaus. To važi i za Banju Luku i za Sarajevo: "Nekoliko je jednostavnih istina o BiH danas. Jedna je da je riječ o veoma kompliciranom društvu s veoma teškom bliskom prošlošću. U takvom društvu ne možete očekivati da se politika lako odvija. Pogledajte Belgiju, u kojoj politička debata nikada ne prestaje. Međutim, druga istina je da za stanovnike BiH, bez obzira živjeli oni u Sarajevu, u Mostaru, u Doboju, za sve njih, ukoliko žele bolji život, postoji samo zajednička agenda… ne možete dobiti oslobađanje od viza u pasošima samo za Republiku Srpsku…. jer takvi pasoši ne postoje. Ne možete imati stabilnu ekonomsku sredinu i privući investicije samo u jednom dijelu BiH ako cijela država nema kredibilitet. Ne možete napredovati u pregovorima s EU i dobiti status kandidata samo kao dio zemlje... Retorika kakvu čujete od političara u Republici Srpskoj je obmanjivanje tamošnjih ljudi, jer sugeriranje da na neki način RS može sama je pogrešno. S druge strane, retorika kakva se čuje iz Sarajeva da, prije svih problema, treba mijenjati ustav i ukinuti entitete također je opasna obmana jer, dokazano je, postoje federalne države koje funkcioniraju i dobro napreduju. Po mojem mišljenju, retorika je gora od realnosti. Ako gledate stvari na terenu u BiH, većina Bosanaca i Hercegovaca su svjesni da je riječ o kompliciranom društvu u kojem progres može doći samo uz stalno cjenjkanje, beskonačno pregovaranje, ponekad ružne kompromise, i to je, ustvari, način kako funkcionira i EU. Ako političari u BiH shvate da je to jedini put naprijed, BiH može da iznenadi ostatak svijeta."

Zapamti
http://zapamti.blogger.ba
28/01/2009 19:10